#1594
Miluše Šimánová
Účastník

Pampeliškový salát /4 porce/
dvě až tři hrsti světle zelených mladých pampeliškových lístků (množství asi jako 2 hlávkové saláty), 1 stroužek česneku, 1 středně velká cibule, 4 lžíce oleje, asi 2 lžíce vinného octa (podle chuti), sůl, pepř

Lístky opereme, osušíme v utěrce a roztrháme na malé kousky. Mísu vytřeme oloupaným stroužkem česneku. Cibuli nakrájíme na jemné kostičky a promícháme ji v míse s pampeliškovými lístky. Olej rozšleháme se solí a pepřem, až se sůl rozptýlí, teprve pak přidáváme ocet. Těsně před podáváním salát promícháme se zálivkou, rozdělíme na talířky. Chceme-li salát jemnější, vaříme nakrájenou cibuli po dobu pěti minut v troše octové vody, necháme ji okapat a pak teprve promícháme se salátem. Nemáme-li pampeliškové lístky, zkusíme takto upravit i hlávkový salát, je velmi chutný.

Salát z pampelišek jinak /4 porce/
1 utlučený hřebíček, 1 1/2 lžíce balsamického octa, 3 lžíce olivového oleje, hrst, nebo dvě čerstvého červeného rybízu, ze stonků otrhaného, hrubá sůl a čerstvě pomletý pepř, velký svazek pampeliškových listů, očištěných, svazek nastříhané pažitky

V malé, nereaktivní misce našlehat dohromady ocet, česnek a pomalu a postupně přidávat olej, až směs zhoustne. Zašlehat dovnitř polovinu rybízu.
Promíchat pampeliškové listí se solí, pepřem a nakonec se zálivkou. Nakupit na individuální talíře a posypat pažitkou a zbytkem rybízu.
Tip: Místo rybízu lze použít malin a jiného pikantního malého ovoce.